Algemene informatie

Algemene kennis over konijnen

Voordat je begint met trainen…
Als je wilt beginnen met het trainen van je konijn is er een aantal zaken die erg handig zijn om te weten en waar je rekening mee moet houden.
De basisbehoeften… Ik begin direct met een heel belangrijk onderwerp. Het trainen van konijnen is een hele mooie aanvulling voor het welzijn maar geen vervanging van de basisbehoeftes.

De basisbehoeften

De basisbehoeften van konijnen zijn:

  • Voldoende leefruimte en bewegingsvrijheid
  • Schuilmogelijkheid
  • Minimaal één soortgenoot
  • De juiste voeding

Over de basisbehoeften van het konijn is veel informatie te vinden op internet, maar ook in boeken. (Let op: voornamelijk in oudere boeken staan vaak nog ouderwetse en achterhaalde adviezen in.) Daarom ga ik hier verder ook niet over uitwijden, maar in mijn boek wordt voeding nog wel uitgebreid aangehaald.

Het ontnemen van de basisbehoeften van een konijn zal naast dat het slecht is voor het welzijn ook de training in de weg kunnen staan. Een dier wat mentaal niet in orde is staat niet goed open om te leren.

Het soort dier

Een konijn is een prooi en vluchtdier. Dit betekent als het in een voor het konijn gevaarlijke situatie komt, het in eerste instantie zal vluchten. Een hond, die geen vlucht en prooidier is zou je nog wel kunnen dwingen om te gehoorzamen of een commando op te volgen, een konijn in principe niet. Want door dwang zal het konijn bang worden en alleen maar willen vluchten, het dier is angstig en heeft stress, onder stress kan een dier verminderd tot niet leren, wat juist zo belangrijk is. Het konijn zal geen eigen initiatief meer tonen en alleen maar bang worden.

Zorg eerst voor de basisbehoeften van je konijn

De omgeving

Een andere factor voor het trainen van konijnen is de omgeving waarin je traint. Als het konijn de omgeving niet kent, zal het minder snel bij jou zijn met zijn aandacht, omdat de omgeving eerst verkend moet worden. Wie weet zitten er wel roofdieren op de loer? Het verschilt per konijn hoeveel invloed de omgeving heeft. Het ene konijn past zich heel snel aan en kun je binnen een paar minuten beginnen met trainen in een nieuwe omgeving, een ander konijn heeft dagen de tijd nodig. Dit hangt ook weer samen met de socialisatie. Als konijnen van jongs af aan veel ervaring hebben opgedaan en goed gesocialiseerd zijn zal het allemaal een stuk makkelijker gaan, dan een konijn die niks anders gezien heeft dan de wanden van zijn hokje. Als je goed kan trainen met je konijn in de omgeving waar het konijn leeft, betekend dit niet dat je hem ergens anders mee naar toe kan nemen en dat je dan weer net zo kan trainen als thuis. Het kan zelfs zo zijn dat je konijn geen enkel trucje meer doet, want hij kan erg gestressed zijn of de omgeving totaal niet vertrouwen om ook maar een andere prikkel erbij te kunnen hebben.

De motivatie

De motivatie van het dier is waar het om draait. Als een konijn heel veel te eten krijgt, en zijn buik wel vol heeft, zal het trainen een stuk moeilijker zijn. Daarom is het belangrijk om te kijken of het konijn de juiste voeding krijgt. Uiteraard is het niet de bedoeling om je konijn uit te hongeren, maar vaak krijgen konijnen niet de juiste voeding. Konijnen horen onbeperkt hooi tot hun beschikking te hebben, het liefst iedere dag aardig wat groenvoer en groentes en een klein beetje brok. Het hooi is de hoofdvoeding en de brok is enkel om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. Konijnen kunnen in principe zonder brok, kijk maar naar de wilde soortgenoten, maar doordat konijnen heel gevarieerd eten moet je wel een heel uitgebalanceerd dieet aanbieden qua groenvoer om geen brok te hoeven geven. Ikzelf gebruik als beloning Science selective brokjes. Omdat dit handig is om te geven, het goede voeding is en veel konijnen het erg lekker vinden. Als ik mijn konijnen train, dan gebruik ik de brok die ze normaal gesproken als maaltijd krijgen. Dus de training vervangt een maaltijd. Het voordeel is, dat ze dus niet meer of extra voer krijgen. Het is ook vooral af te raden om konijnensnoepjes te kopen want dit is vaak ongezond en vooral onnodig. Konijnen krijgen overigens niet sneller voedernijd door het belonen van voedsel. Want je beloont immers alleen het gedrag dat je wilt zien als het goed is. Als het konijn wel erg op voedsel uit is en al lichte vorm van voedernijd heeft dan is timing van het belonen erg belangrijk. Als je namelijk het negatieve gedrag, de stress of agressie beloont wordt het erger. Maar dit is dus je eigen fout en heeft niks te maken met dat een konijn voedernijd krijgt door het belonen van voer. Sterker nog, je kunt juist ervoor zorgen door juiste timing van voedselbeloning dat ze minder op voer uit zijn.

Reageren is niet mogelijk