Clickertraining

Wat is clickertraining?

Clickertraining is een manier van trainen waarbij je heel erg precies gewenst gedrag kan belonen. De clicker is een signaal wat exact gegeven kan worden op het moment dat het konijn het gedrag laat zien wat jij graag wilt. Doordat je zo precies kunt aangeven welk gedrag goed is, zal het konijn heel snel begrijpen wat je van hem wilt en zo voorkom je zoveel mogelijk dat je per ongeluk ander gedrag beloont. Als je bijvoorbeeld iedere keer het konijn een beloning geeft nadat hij gedrag heeft uitgevoerd kan het zijn dat na het gewenste gedrag nog ander gedrag kwam. De clicker is dus eigenlijk een uitsteller van de beloning, want er volgt ALTIJD een beloning na de click. Als je een konijn leert springen, dan kun je precies op het moment dat het konijn boven de hindernis ‘zweeft’ clicken en je geeft de beloning als het konijn weer met vier pootjes op de grond staat. Immers kun je moeilijk een konijn een beloning geven op het moment van springen. Maar dat is wel het gedrag wat je wilt zien. Beloon je pas als het konijn er over is en bij jou is, dan zou het konijn ook kunnen denken dat je beloont voor het feit dat ie bij jouw is, maar niet zozeer het springen, dus gaat het konijn wellicht de volgende keer er lekker langs.

Clickertraining is dus het signaal wat je geeft op het moment dat het konijn gewenst gedrag vertoont. Het signaal kan van alles zijn, een fluitje, een bepaald woord, een teken… Het handigste is echter om het wel bij een geluid te houden, omdat je dit in feite altijd en overal kan doen zonder dat het dier het hoeft te zien. Je hebt speciale doosjes te koop die clickers worden genoemd. Daar kun je op drukken en die maakt een klik-klak geluid. Het voordeel daarvan is, dat die altijd hetzelfde geluid maakt. Het is niet verwarrend en altijd herkenbaar.

Clicker
Als je besluit om een clicker-apparaatje te kopen dan kun je die zowel via internet bestellen als bij een dierenspeciaalzaak kopen. Je hebt er al een vanaf een paar euro. Er zijn verschillende soorten; in verschillende groottes en kleuren. Zo heb je clickers waarbij je het volume zelf kan regelen. Als je een konijn hebt die gevoelig is voor geluid dan kun je hem zacht zetten, maar wil je bijvoorbeeld van wat meer afstand clicken, dan kun je hem weer wat harder zetten.

Clickertraining konijnen

Reageren is niet mogelijk