De disciplines

Disciplines

Er zijn verschillende ‘disciplines’ waarin je je konijn kunt trainen. Hieronder staat uitgelegd wat welke discipline inhoudt:

Rabbit Agility

Oftewel: Behendigheid met konijnen. In feite is dit hetzelfde als wat je met honden doet. Het konijn loopt los en springt over hindernissen heen, loopt door tunnels, over een wip, slalomt tussen paaltjes door. Je kunt hierbij als hulpmiddel een target gebruiken, maar het uiteindelijke doel is, dat deze ook weg blijft. Deze discipline vinden veel konijnen leuk en is vrij makkelijk aan te leren. Zonder target is het daarentegen weer een stuk moeilijker. Je kunt hier ook weer erg in verfijnen. Ervoor zorgen dat je konijn je precies volgt, stopt wanneer jij stopt en alle hindernissen perfect uitvoert.

Discipline rabbit agility

Bunnydance

Ook dit komt weer van de honden af: dansen met je konijn. Dit is een moeilijke discipline omdat je je konijn allerlei trucjes moet leren en deze goed op commando moeten staan. Je konijn moet je goed kunnen volgen en vanuit het volgen allerlei trucjes doen. Als je dit graag wilt doen zal je eerst alle trucjes los aan moeten leren.

Discipline bunnydance

Kaninhop

Kaninhop is een konijnensport die veel in Zweden gedaan wordt. Ik heb dit zelf ook beoefend met mijn konijnen, totdat ik erachter kwam dat er ook een andere manier is om konijnen te trainen. Deze discipline gaat namelijk niet uit van positieve bekrachtiging: Het belonen van gewenst gedrag, maar het konijn wijkt voor de druk die de eigenaar uit oefent en het konijn springt vervolgens over de hindernissen. De bedoeling bij kaninhop is om je konijn zo ver/hoog mogelijk over hindernissen te laten springen en in een zo kort mogelijke tijd. Meestal staan alle hindernissen achter elkaar en hoef je als eigenaar alleen maar achter je konijn aan te rennen. Als het konijn niet springt wordt er geprobeerd het konijn toch het gewenste gedrag te laten uitvoeren en krijgt hij of duwtjes tegen de achterhand of wordt het konijn veelvuldig opgetild en voor de hindernis gezet. De konijnen zitten vast aan tuigjes waardoor ze ook niet weg kunnen lopen.
Doordat er ook wedstrijden gehouden worden in kaninhop komt er druk op te staan en mede daardoor zal het er niet diervriendelijker aan toe gaan. Het is een discipline die meer stress dan vreugde voor het konijn brengt naar mijn idee.

Reageren is niet mogelijk