Misvattingen

Misvattingen over het trainen van konijnen

Mensen vormen vaak snel een mening, soms op basis van hun eigen gevoel. Maar dat betekent niet dat die mening ook waar is, het is goed om je eerst te verdiepen voordat je oordeelt. Onderstaande meningen hoor of lees ik regelmatig en ik noem het dan ook misvattingen…

Konijnen zijn te dom om trucjes te leren
Als je mijn filmpjes hebt bekeken weet je direct dat bovenstaande gewoonweg niet waar is. Waar komt het dan vandaan dat konijnen dom zouden zijn? Dat ze niks doen dan zitten? Eigenlijk niet zo moeilijk te verklaren: Het komt door de manier waarop WIJ konijnen huisvesten. Als een konijn in een klein hok zit waar die net 2 sprongen kan maken en weer aan de overkant is heeft het konijn weinig mogelijkheden om te bewijzen dat ie slim is toch..?? Er zijn ook konijnen die niet eens meer reageren als ze dan voer krijgen of andere prikkels, deze konijnen zijn dan in een soort van staat wat lijkt op depressie. Het heet: Aangeleerde hulpeloosheid. Het konijn heeft geleerd dat wat het ook doet, het geen enkele invloed heeft op zijn eigen situatie en deze onmogelijk kan veranderen. Eigenlijk heel triest dus..

Mijn konijn wil niet getraind worden
Je konijn zal zeker wel getraind WILLEN worden, maar er zit absoluut een reden achter waarom het konijn nu niet het gewenste gedrag vertoont, dit kan veel oorzaken hebben. Misschien begrijp jij niet zo goed hoe een dier leert en snapt het konijn het simpelweg gewoon niet, of heeft het dier geen motivatie om het gedrag te vertonen.

Vergelijk het eens met jezelf: Jij gaat ook niet iets doen waar je niks aan hebt. Maar als je waardering krijgt voel je je goed en vind je het gelijk al leuker. Meestal wordt een konijn beloond met voer, maar krijgt hij al heel veel voer dan is dat geen motivatie meer. Als jij net een 3 gangen gerecht hebt gehad en er word je een frietje aangeboden wijs je die wellicht ook af… Terwijl op het moment dat je trek hebt zou je dat frietje waarschijnlijk juist graag willen.


Het is zielig om konijnen allemaal trucjes te laten doen voor hun voer, zou jij ook niet leuk vinden…
Misschien zou je het niet leuk vinden om trucjes te doen voordat je eten krijgt, maar je doet wel degelijk wat voor je eten en de meeste mensen vinden het helemaal niet erg om te werken, om bezig te zijn. Sterker nog: mensen kunnen depressief worden van het feit als ze de hele dag niks zouden kunnen of mogen doen. Dat werkt met konijnen net zo. Konijnen in de natuur zijn de hele dag bezig en dit staat nogal in contrast met hoe onze konijnen soms gehuisvest worden. Gelukkig is hier al veel vooruitgang in en worden de hokken steeds groter en ruimer maar dan nog worden konijnen altijd wel beperkt in hun mogelijkheden. Uiteraard zijn onze konijnen gedomesticeerd, dat betekent dat ze minder de behoefte hebben om vrij te zijn en zouden zij wellicht niet eens overleven in de natuur. Maar elk huisdier heeft de behoefte om wat te kunnen doen.

Mijn konijn mag lekker konijn blijven dus ik ga hem niet trainen
Een konijn kan heel goed konijn blijven als je hem traint, sterker nog je krijgt er juist een gelukkiger konijn van omdat het verrijking is. Wanneer is een konijn een konijn en wanneer niet? Een konijn alleen houden in een klein hokje, dan ontneem je juist de basisbehoeftes en laat je een dier niet in zijn waarde.


Van het belonen met voer krijgen konijnen voedernijd
Ook dit is een gruwelijke misvatting. Konijnen laten alleen gedrag zien wat voor hun nut heeft. Een konijn kan wel voedernijd krijgen, maar dit komt door dat de eigenaar dan totaal verkeerd timed. Wat je doet is dat je iedere keer op het verkeerde moment beloond, op het moment dat het konijn schooit om voer bijvoorbeeld. Het konijn leert dat het zin heeft om te schooien en zal dit gedrag iedere keer versterken, zolang jij dat door blijft belonen motiveer je het steeds verder en zal het konijn uiteindelijk agressie kunnen vertonen. Maar dit heb je zelf aangeleerd! En ja het konijn zal dingen gaan uitproberen om te kijken wat zin heeft om het voer te krijgen, dus sommige konijnen zullen vast in het begin wat gaan schooien. Zaak is gewoon om dit niet te belonen, dan sterft het gedrag ook zo weer af.

Misvattingen over konijnentrainen

Reageren is niet mogelijk