Stap voor stap

Laten we beginnen…

Je hebt de site helemaal door gelezen en je wilt nu dan toch echt gaan beginnen….maar hoe? Op deze pagina lees je hoe je stap voor stap het trainen van konijnen je eigen kunt maken. De allereerste stap is meteen de belangrijkste: het laden van de clicker.

Stap 1: de clicker laden

Het eerste wat we gaan doen is het konijn leren de betekenis van de clicker te begrijpen. Het konijn moet namelijk weten wat dat geluid inhoudt. Dit noemen we: de clicker laden. Het is eigenlijk heel simpel. Wat je doet is als volgt.

Je zorgt ervoor dat je konijn met zijn aandacht bij jou is. Je houdt een brokje in je hand, je clickt en je geeft direct het brokje. Dit herhaal je zo 5 tot 10 keer. En je training zit erop! Snel he?

Nouja een training kan je het nog niet echt noemen, maar het is wel een belangrijk onderdeel alvorens je begint met het aanleren van trucjes. Daarom doe je dit een aantal keer. Als je zo een stuk of 3 / 4 sessies hebt gedaan ga je kijken of de clicker inderdaad is geladen. Ook dit is best eenvoudig na te gaan. Je clickt en je geeft niet direct het brokje. Je wacht even en kijkt wat het konijn doet. Reageert ie erop? Zie je dat hij het geluid herkent? Dat ie zoekt naar het brokje? Dan is het gelukt en is de clicker geladen! Reageert je konijn er niet op of twijfel je? Doe dan nog een paar sessies voor de zekerheid.

Als dit voor elkaar is kun je echt beginnen met het aanleren van trucjes.

Instructiefilmpje clicker laden

Oefeningen

Nadat je de clicker geladen hebt, kun je aan de slag met één van de volgende oefeningen:

Let op: in mijn uitleg geef ik regelmatig aan wanneer je moet clicken en belonen. Ik kort dit in alle beschrijvingen af met C + B.

Reageren is niet mogelijk