Basisoefening: Target aanraken + volgen

Target aanraken en volgen

Wat houdt deze oefening in?

Het aanraken van een target houdt in dat je een voorwerp gebruikt (het target) en dat het konijn deze aanraakt. Je kunt er een commando aan vast koppelen, maar dat hoeft niet persé. Je kunt ook je hand als target gebruiken. Als commando kan je dan in je vingers knippen. Wat ook erg handig is, is een armverlenger. Zo kun je zelf blijven staan maar je konijn toch rond ‘sturen.’

Waarom deze oefening?
De target aanraken is een echte basisoefening, omdat je daarmee ook weer veel andere dingen kunt aanleren. Als het konijn het aanraakt en volgt kun je hem laten lopen waar jij wilt! Je kunt zo ook gemakkelijk het konijn over hindernissen laten springen of je kunt hem roepen door bijvoorbeeld in je vingers te knippen. Dus is je konijn afgeleid en loopt hij weg dan kun je hem heel makkelijk vragen weer naar je toe te komen.

Nog een voordeel is dat deze oefening gemakkelijk aan te leren is, want konijnen begrijpen dit heel snel. Dit is een perfecte oefening om als eerste aan te leren.

De oefening in stappen uitgelegd

  1. Houdt de target op een kleine afstand voor de neus van het konijn. Het konijn zal waarschijnlijk nieuwsgierig eraan snuffelen. Op dat moment C+B. Dit herhaal je zo een aantal keer. Op het moment dat het konijn vrijwel direct de target aanraakt, heeft hij door dat het aanraken ervan een beloning oplevert.
  2. Nu kun je de target gaan verplaatsen. Je houdt hem iets hoger, iets lager, wat naar links, wat naar rechts. Maar nog niet dat het konijn ervoor moet lopen. Iedere keer als het konijn de target aanraakt: C+B. Houdt de target altijd stil, het bewegen voor de neus zorgt ervoor dat je konijn het als bedreigend kan ervaren en kan daardoor naar de target gaan dreigen of zelfs aanvallen. Daarnaast als je de target beweegt maak je het je konijn onnodig moeilijk.
  3. Nu kun je de afstand tussen het konijn en de target gaan vergroten. Nu zal je konijn moeten lopen om de target aan te kunnen raken. Houdt hem niet direct op een paar meter afstand maar begin klein en breidt dit zo steeds verder uit. Iedere keer óp het moment dat je konijn de target aanraakt C+B.
  4. Als je het konijn leert de target te volgen, is het van belang dat je de target heel rustig beweegt. Je houdt de target voor het konijn en op het moment dat hij het aanraakt beweeg je het in een langzaam tempo iets van hem af. Het konijn zal waarschijnlijk de target volgen met zijn neus, op dat moment: C+B. Gaat dit goed, dan laat je hem wat langer de target volgen. Beloon wel altijd op het moment dat het konijn de target echt aanraakt, dus niet ervoor of erna. Zo kun je hem leren ‘vast te plakken’ aan de target. Wat je doet is dat je nu de C+B steeds iets langer uitstelt. Het konijn moet langer de target volgen voordat ie beloond wordt. Je laat hem bijvoorbeeld echt een rondje lopen achter de target aan voordat ie clickt en beloond.
  5. Stuur je konijn in verschillende tempo‘s heen waar je wilt!
    Als dit allemaal goed gaat, kun je het konijn verschillende richtingen opsturen, naar links, naar rechts, een rondje, een stukje rechtuit… Je kunt ook met het tempo variëren. Je kunt je konijn langzaam laten lopen, of juist snel. Als je je konijn snel laat lopen kan het zijn dat ie niet zo mooi meer ‘vast plakt’ aan de target maar dat er een stukje ruimte ontstaat. Dit is geen enkel probleem, maar beloon wel iedere keer als het konijn de target echt aanraakt. Dus je kunt dan bijvoorbeeld even de target wat langzamer bewegen zodat je konijn hem weer aan kan raken.

Succes!

Ga hierna door met andere oefeningen.

target aanraken en volgen

Reageren is niet mogelijk