Algemene oefening: een commando aan een oefening of trucje vast koppelen
Als je een trucje hebt aangeleerd is het soms belangrijk om het daarna op commando te zetten. Zo zorg je er namelijk voor dat het konijn begrijpt wanneer je welk trucje wilt. Het op commando zetten van een bepaald trucje kun je op twee manieren doen: door middel van lichaamstaal of door een geluid of woord. Maar je kunt ook beide gebruiken. Ikzelf maak momenteel veel gebruik van lichaamstaal. Maar het ene is niet beter of slechter dan het ander. Het is wel zo dat lichaamstaal vaak wat gemakkelijker is dan enkel een woord.
Hoe koppel je een commando aan een trucje?
Als je een bepaald gebaar gebruikt voor een trucje, gebruik je vaak dat gebaar al vanaf het begin alleen kun je je beweging kleiner en subtieler maken. Zo kun je een konijn leren om over een hindernis te springen dmv een target. Hierbij stippel je als het ware de weg voor hem uit. Je hoeft later alleen nog meer te wijzen. Je bent dus eigenlijk je hulp aan het afbouwen. Maar dit geldt niet altijd. Als je je konijn de ‘high five’ aanleert, leer je dat vanuit dat het konijn zijn voorpoten op je hand zet. Dat trucje bouw je juist uit en op een gegeven moment hou je je hand boven zijn hoofd en zal hij je hand aantikken. Dat is al het commando, het gebaar, je hoeft daar verder niks meer aan toe te voegen of weg te halen.
Uitleg stemcommando aanleren
Als je wilt dat je konijn een trucje uitvoert op een stemcommando dan leer je dat als volgt aan.
Voorbeeld: Je wilt je konijn leren springen op een krukje op het commando: ‘Ga op’.
Je kunt het leren vanuit een gebaar die je al geeft, dus dan kent het konijn het trucje al. Maar je kunt het ook direct leren zonder dat er al een ander commando aan zit. Het koppelen van het commando aan het trucje werkt hetzelfde. Iedere keer als het konijn óp het krukje springt dan zeg je: ‘Ga op’. Direct daarna click je en beloon je. Dit herhaal je een aantal keer. De hoeveelheid die nodig is, is afhankelijk van hoe snel je konijn leert en hoe goed jij timed. Je kunt nu testen of je konijn de link heeft gelegd. Je zegt: ‘Ga op’ op het moment dat het konijn met zijn aandacht bij jou is. Als hij dan op het krukje springt beloon je uiteraard weer. Merk je dat je konijn niet reageert op je commando? Dan moet je een stapje terug gaan en eerst nog het commando geven op het moment dat hij op het krukje springt.
Discrimineren
De volgende stap is dat je gaat discrimineren. Dit houdt in dat je je konijn enkel en alleen beloond als hij op het krukje springt als jij het stemcommando geeft. Als het konijn op een willekeurig moment op het krukje springt, negeer je dit gedrag. Je kunt zelfs afleren dat het konijn nog op lichaamstaal op het krukje springt. Je kunt dan je teken geven die je eerder ook gaf, waarop het konijn op het krukje zal springen. Maar je beloont dit gedrag niet meer, dus het konijn zal na een tijdje geen motivatie hebben om dit trucje op die manier nog uit te voeren. Het gedrag dooft uit, ook wel extinctie genoemd. Ga in één sessie net zo lang door met het signaal geven totdat het konijn het gedrag niet meer uitvoert. Het kan wel zijn dat op een ander moment hij wel weer op je teken op het krukje zal springen, omdat hij mogelijk dan toch een beloning krijgt… Afleren is moeilijker dan aanleren dus zorg dan dat je het regelmatig even test of het konijn ongevoelig is geworden voor je signaal. Belangrijk is dat je wel regelmatig nog even bevestigd dat je konijn wel beloond wordt voor het feit dat hij op het krukje springt na jouw stem-commando.