Op de achterpoten lopen

Op de achterpoten lopen

Wat houdt deze oefening in?

Je konijn loopt op zijn achterpoten ‘als een mens’ achter de targetstick aan.

Waarom deze oefening?
Het lopen op de achterpoten is een oefening die concentratie, evenwicht en kracht vergt. Het valt daarom onder de categorie: oefeningen met een ‘gemiddelde moeilijkheidsgraad’ in tegenstelling tot bovenstaande trucs die vallen onder een ‘lage moeilijkheidsgraad’. Het is een oefening die erg grappig is om te zien, maar niet voor alle konijnen weggelegd. Kleine konijnen doen deze oefening een stuk gemakkelijker dan grote konijnen die veel meer gewicht hebben. De vraag is ook of het wel goed is voor het lichaam om het met echte grote konijnen te doen. Het is een oefening die je rustig moet opbouwen omdat het lichaam eraan moet wennen, maar uiteindelijk zal je konijn wel meer kracht krijgen en het is erg leuk om die vooruitgang te zien, dat het in het begin moeite kost en een tijdje later je konijn dit moeiteloos uit kan voeren.

De oefening in stappen uitgelegd

  1. Je houdt een target boven de neus van het konijn zodat hij op zijn achterpoten moet gaan staan om de target aan te kunnen raken.Click en beloon en herhaal dit een aantal keren.Wissel ook een beetje af met hoog en lager.
  2. Nu is het tijd dat je konijn zijn eerste stapje gaat zetten. Houdt de target weer boven zijn neus zodat hij op de achterpoten gaat staan en als hij hem aanraakt beweeg je hem rustig een heel klein stukje van hem af.Hij zal nu een stapje naar voren moeten zetten om de target aan te raken. Zodra hij dit doet en de target aanraakt, weer clicken en belonen. Merk je dat hij geen stapje wilt zetten naar de target toe? Dan kun je hem extra motiveren door wat lekkers voor zijn neus te houden en een stukje bij hem weg te halen zodat hij er net niet bij kan… Het is op dat moment wel een beetje frustrerend dus probeer deze manier zo min mogelijk te doen en alleen als het echt niet via de target lukt. Geef direct het voer als je konijn het stapje zet.
  3. Dit bouw je steeds verder uit. Zodat hij iedere keer een paar stappen verder vooruit moet zetten. Beweeg je target wel rustig als je te snel gaat zal je konijn weer terug op vier poten gaan. De hoogte hangt af van het konijn, maar zorg ervoor dat hij wel recht op zijn achterpoten kan staan maar niet teveel uitgerekt. Je merkt vanzelf wel wat ‘zijn houding’ is.

Je kunt met dit trucje ook leuk variëren. Je kunt je konijn laten draaien op zijn achterpoten om zijn eigen as, of je kunt hem achteruit laten lopen op zijn achterpoten, maar ook dit moet je weer rustig opbouwen.

Ga hierna door met andere oefeningen.

Reageren is niet mogelijk