Springen over een hindernis

Springen over een hindernis

Wat houdt deze oefening in?

Je stuurt je konijn door middel van je target over een hindernis heen en het konijn springt deze foutloos.

Waarom deze oefening?
Het is een prima oefening om als tweede te gaan leren nadat je je konijn hebt geleerd het target aan te raken en te volgen. Het is vrij makkelijk te leren en de meeste konijnen vinden het leuk om te springen. Vooral konijntjes die veel energie hebben kunnen hun energie zo mooi kwijt.

Tip: Gebruik een hindernis met statieven en balkjes zoals je ze misschien ook kent bij de paardensport (zie foto). Het voordeel hiervan is dat je ze gemakkelijk in hoogte kan verstellen. Als een konijn het niet haalt valt een balkje er zo af. Het konijn kan zich geen pijn doen en hier lichamelijk of geestelijk wat aan over kan houden. Je kunt een hindernis simpel zelf maken (uitleg vind je hierover in mijn boek) of je kunt het op internet bestellen.

De oefening in stappen uitgelegd

  1. Zet de hindernis in de ren waar je je konijn traint. Leg 1 balkje tussen de ‘staanders’ maar nog op de grond. Laat je konijn je targetstick volgen en vraag hem erover heen te gaan. Op het moment dat hij over het balkje loopt, click je en beloon je.
  2. Nu kun je het balkje op de staanders leggen, maar nog wel laag. Het konijn moet nu zijn poten goed op tillen maar zal nog niet echt springen. Als het konijn door de hindernis heen loopt, beloon je niet en leg je het balkje weer terug. Je konijn zal nu waarschijnlijk wel springen en het is belangrijk om dan te clicken en te belonen.
  3. Je kunt wat gaan wisselen met de hoogtes. Leg het balkje wat hoger en leg er een tweede onder. Sommige konijnen zullen alles meteen springen en een ander zal het gauw te hoog vinden en niet durven. Pas het een beetje aan, aan je konijn en kijk wat hij wel en niet wilt. Zorg er wel voor dat je niet iedere keer teveel vraagt en het moet verstellen, zo wordt het nogal onduidelijk voor je konijn. Als je een eerste keer traint begin dan laag en houd het ook laag, het is iets nieuws en het is belangrijk dat je het leuk afsluit. Soms is het verleidelijk om toch te kijken hoever je kunt gaan, maar het zal uiteindelijk de training niet ten goede komen.
  4. Je kunt ook meerdere hindernissen in de ren zetten en het konijn bijvoorbeeld over 2 hindernissen laten springen voordat je clickt en beloond. Of je stuurt hem 2x over dezelfde hindernis voordat je beloond. Weer een mogelijkheid is om de hindernis wat breder te maken door er bijvoorbeeld twee vlak achter elkaar te zetten.  Je gaat dus wat meer van hem vragen. Op een gegeven moment kun je je konijn een heel parcours laten springen voordat hij een beloning krijgt.

Een variatie is dat je je konijn leert springen over 1 balkje die je vrij hoog in de staanders hebt staan. Je konijn zou er nu onderdoor kunnen gaan. Dit gedrag beloon je niet, maar je beloont alleen als hij erover heen gaat. Op een gegeven moment kun je het balkje zo hoog leggen dat het zelfs een gek gezicht geeft dat het konijn erover heen gaan terwijl hij er makkelijk onder door kan. Maar dan heb je het wel goed aangeleerd!

Je kunt het ook op commando zetten door bijvoorbeeld een stemcommando te gebruiken of dat je alleen wijst naar de hindernis. Voor meer informatie over stemcommando klik hier.

Ga hierna door met andere oefeningen.

Reageren is niet mogelijk