Vraag-antwoord

Vraag & Antwoord

Ik krijg regelmatig vragen van mensen die graag willen trainen met hun konijn of gewoon erg geïnteresseerd zijn. Jij hebt misschien ook wel vragen.
Meestal zijn dat dezelfde vragen, daarom heb ik een aantal vragen en antwoorden op een rijtje gezet, zo kun je wellicht direct antwoord op je vraag krijgen!!

Moet je konijn tam zijn als je begint met trainen?
Om te gaan trainen hoeft het konijn niet tam te zijn, juist door de training kan het konijn tam worden. Veel konijnen die wat angstig zijn vinden het namelijk eng om aangeraakt te worden, dus om te aaien of op te pakken wordt het niet beter van. Ik heb weleens een konijn eerst een aantal weken getraind voordat ik hem überhaupt kon aanraken. Als het konijn bang is, begin dan wel in een vertrouwde omgeving. Bijvoorbeeld in zijn eigen hok. In het begin bied je alleen wat brokjes aan, zodat ie leert wennen om te eten uit je hand. Je laadt de clicker op en je begint bijvoorbeeld met een target aanraken te leren. Daarna kun je een ren aan het hok maken zodat je wat meer ruimte hebt. Zorg dat je konijn als het te eng wordt weer zelf terug in het hok kan. Door het trainen verleg je de aandacht naar het trainen en ben je niet zo bezig met het konijn tam te krijgen. Dit gebeurt nu vanzelf en gaat een stuk sneller dan dat je uren bij het hok zit totdat het konijn zich laat aaien. Sommige konijnen vinden het na weken trainen nog steeds eng om geaaid te worden, maar dan kun je dat juist gaan trainen. Rustig stilzitten als je het konijn kort aanraakt, zorgt voor een click en beloning. In het begin zal het konijn dan wel blijven zitten voor de brokjes. Maar hoe vaker je het traint en hoe langer je de beloning uitstelt, op een gegeven moment zullen de meeste konijnen door krijgen dat het aaien zelf toch ook best leuk is! En hoef je het aaien helemaal niet meer te belonen want het wordt misschien wel een beloning op zich.
Waar moet ik een konijn kopen om hem te kunnen trainen?
Elk konijn is op elke leeftijd en met vrijwel elke achtergrond te trainen. Dus je hoeft een konijn niet specifiek bij een bepaalde plek te kopen om hem te kunnen trainen. Wel is het goed om na te denken waar je een konijn vandaan haalt. Er zijn speciale konijnenopvangen die veel verstand hebben van konijnen en van het koppelen van konijnen. Zij vangen dieren op van andere mensen en herplaatsen ze. Mannelijke konijnen worden gecastreerd en alle konijnen worden geënt. Als je al een konijn hebt helpen ze je met het koppelen en geven ze adviezen mee. Een konijnenopvang is dus een hele goede optie. Er zitten allerlei soorten konijnen en de opvang weet vaak het karakter al een beetje en zo kan je zelf uitkiezen. Een andere optie is een fokker. Het voordeel van een fokker is dat je makkelijker voor een specifiek ras kunt gaan. Bij een correcte fokker worden de dieren raszuiver gefokt om het ras te verbeteren. Ook kun je vaak jonge dieren bij een fokker kopen, zodat je ze ziet opgroeien en nog goed kan socialiseren. Maar let goed op: veel fokkers zijn nog niet zo anno 2016 als het gaat om het welzijn. Ze zitten in kleine hokjes, worden niet goed gesocialiseerd en bij het fokken wordt er toch vooral alleen naar het uiterlijk gekeken. De dieren zijn allerminst tam en worden steeds maar gepakt als het nodig is, moeten in bepaalde houdingen zitten waar ze zelf geen belang bij hebben en verder is er weinig positiefs voor de konijnen aan. Neem zelf ook eens een (kritisch) kijkje op een keuring/tentoonstelling en je zal zien dat het allemaal echt niet zo leuk is voor de konijnen. Dus wil je naar een fokker, verdiep je er dan van te voren goed in. En als je er dan bent en je merkt dat het toch niet is zoals je verwacht had… Je moet geen dier meenemen. Fokkers zijn soms erg goed in verkopen en/of overhalen. Maar jij beslist!
Kun je met een volwassen konijn nog beginnen met trainen?
Ja dat kan zeker! Er is geen maximumleeftijd om te beginnen met trainen, zolang het konijn gezond is staat het open om te leren.
Is er een minimumleeftijd?
Een half jaar is een mooie leeftijd om te beginnen, maar iets eerder kan ook. Het nadeel van op jonge leeftijd beginnen is onder andere dat ze dan nog veel tot onbeperkt brok krijgen en het trainen dan wel erg lastig wordt. Vanaf 1 jaar mag het konijn zwaardere oefeningen doen zoals springen omdat-ie dan pas uitgegroeid is.
Wordt mijn konijn tammer en aanhankelijker als ik hem alleen houd?
Een misvatting is, dat konijnen minder tam worden als ze met een maatje samen leven. Ze zouden dan teveel hechten aan hun maatje en niet aan de eigenaar. Dit is absoluut niet waar, want juist als konijnen met meerdere konijnen samen leven hebben ze meer lef om iets nieuws te ontdekken. Een konijn is een groepsdier en voelt zich veiliger met andere konijnen samen. Een mens kan nooit een soortgenoot vervangen. Konijnen kunnen daarnaast prima een band opbouwen met de eigenaar. Houd er wel rekening mee dat een konijn een ander dier is als een hond en zal zich nooit op dezelfde manier kunnen hechten zoals een hond dat kan aan zijn baas. Een konijn is over het algemeen een stuk makkelijker trainen dan een kat die wat meer een solitair dier is. Dit komt doordat het groepsdieren zijn ze gewend zijn samen te werken en veel te communiceren en ze moeten ook samen leven om te kunnen overleven. Een kat is juist veel onafhankelijker en zelfstandiger en dit merk je bij het trainen ook gewoon erg goed.
Moet je een speciaal ras hebben of kan elk konijn getraind worden?
Elk soort konijn kan getraind worden, wel is er verschil tussen rassen. Grotere rassen zijn over het algemeen rustiger en zijn daarom makkelijker te trainen voor beginners. Ze laten wat minder gedrag zien in een hele korte tijd en zijn vaak wat stabieler. Ook zijn ze wat minder snel angstig en afgeleid. Kleinere konijnen zijn vaak drukker waardoor een goede timing van de trainer heel belangrijk is. Het voordeel is doordat ze meer gedrag laten zien de kans dat hetgeen wat je wilt zien er eerder tussen zit. Je hoeft minder uit te lokken om gedrag te zien. Ze zijn wat leniger en doordat ze lichter zijn, gaan trucjes zoals op de achterpoten lopen ze een stuk makkelijker af en ze kunnen hoger springen.
Hoe lang doet mijn konijn erover om een high five te geven, over hindernissen te kunnen springen, op schoot te springen…
Geen idee. Dat is een vraag wat ik onmogelijk kan beantwoorden want dat hangt van veel factoren af. Zoals: Hoe goed jij kan trainen, hoe het gedrag van je konijn op dit moment is, wat het verleden van je konijn is, hoe vaak je traint…
Is het zielig of oneerlijk voor mijn andere konijn om maar met een van mijn konijnen te gaan trainen?
Nee hoor. Als je geen konijn traint omdat je geen tijd hebt om twee konijnen te trainen heeft geen van je konijnen er wat aan. Een konijn denkt niet zoals een mens, dat het oneerlijk is als het konijn ziet dat de ander getraind wordt. Zeker als hij het spelletje nog niet kent roept het hooguit wat nieuwsgierigheid op. Het trainen van konijnen is voor alsnog geen basisbehoefte en daarom ook niet noodzakelijk.
Ik raad juist aan als je begint met trainen om maar met één van je konijnen te beginnen. Een aantal voordelen zijn: Je hebt voldoende tijd voor het konijn dat je traint, je komt niet in de verwarring hoe ver je met welk konijn bent, als je een fout maakt met trainen omdat je een beginner bent, kun je hier van leren en als je later ook je andere konijn wilt trainen dit dan anders doen. Soms is het ook zo dat het ene konijn geschikter lijkt om mee te beginnen en kan dat handiger zijn.
Zolang je het konijn die je niet traint wel gewoon zijn aandacht geeft die die anders ook krijgt is er echt niks aan de hand!

Reageren is niet mogelijk